Mednarodni zeleni inkubator

Slovenski razvojni svet je v sodelovanju Z Državnim svetom DS v torek, 8. aprila, v dvorani DS pripravil strokovni posvet z naslovom Mednarodni zeleni inkubator s predstavitvijo prototipne zgradbe zelenega inkubatorja in trajnostnega načina prebivanja.

Soavtorji projekta Mednarodni zeleni inkubator menijo, da je mogoče doseči višjo kakovost poslovnega in družinskega življenja, povečati podjetniško ustvarjalnost, znižati poslovne in družinske stroške in preprečiti ekološko samouničevanje človeštva, če si življenje organiziramo tako, da delamo in stanujemo v isti ali bližnji zgradbi ter si mimogrede sami zase v urbanem naselju na sonaravni način pridelamo svežo zdravo zelenjavo in sadje, pri lokalnih kmetovalcih pa organizirano nabavljamo veliko večino druge zdrave sveže hrane.

-- video placeholder --

Če človeštvo želi preživeti, bo moralo zavreči marsikatero miselno dogmo. Ljudje bomo bistveno primorani spremeniti življenjski način; povsem tako, kot se je razvil na podlagi fosilne energetike. Udeležence je uvodoma nagovoril predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, ki se je v svojem nastopu osredotočil na četrti steber trajnostnega razvoja, ki se vse bolj uveljavlja ob ekonomskem, družbenem in okoljskem. To je kulturni vidik trajnostnega razvoja. Več o posvetu in uvodnem nagovoru predsednika DS v priloženem prispevku.

Na posvetu so sodelovali:

  • Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta, Celosten (holističen) pristop k trajnostnemu razvoju
  • prof. dr. Gojko Stanič: Mednarodni zeleni inkubator
  • prof. dr. Gojko Stanič: Predstavitev osnutka Direktive EU za samooskrbo s sadjem in zelenjavo
  • prof. dr. Franc Pohleven: Les - gradivo prihodnosti in obnova lesno predelovalne industrije
  • dr. Bruno Dujič: Pomen lesenih konstrukcij za trajnostno življenje Andrej Kalamar: Kompozicijski elementi zasnove objektov Zeleni habitat
  • Marjeta Lutman: Gradnja energetsko učinkovitih samooskrbnih zgradb
  • Tomaž Čufar: Ozelenitev vertikalnih sten v mestih

Copyright 2013, Vse pravice pridržane