Kdo je delu ukradel čast?

Varuhinja človekovih pravic RS in Državni svet RS sta v četrtek, 24. aprila, v dvorani Državnega sveta pripravila posvet z naslovom Kdo je delu ukradel čast? Udeležence sta uvodoma nagovorila Predsednik DS Mitja Bervar in varuhinja človekov pravic RS Vlasta Nussdorfer, ki sta izpostavila najbolj pereča vprašanja na področju trga dela v Sloveniji in zakonodaje, ki ga ureja.

Udeleženci posveta so iskali odgovore na vprašanja, kako se organi ukvarjajo z uresničevanjem pravic delavcev, kje so največje sive cone, kako učinkovito poteka pregon kršiteljev pravic delavcev in kakšne so možnosti za izboljšave na tem področju. Svoje poglede, stališča in predloge so poleg Varuha predstavili predstavniki in predstavnice državnih organov, civilne družbe, sindikatov in strokovne javnosti. Varuh pričakuje, da bodo tudi zaključki posveta, ki bodo posredovani vladi, izluščili nekatere rešitve, da se pravice delavcev nehajo kršiti.

-- video placeholder --

V prvem tematskem sklopu so se udeleženci posveta posvetili vprašanjem težav posameznikov, ki nastanejo predvsem zaradi neizplačevanja plač, različnih prispevkov in drugih prejemkov. Govorili so tudi o vprašanjih obravnave kršitev v prekrškovnih in kazenskih postopkih.

V drugem sklopu so razpravljali o težavah samozaposlenih na različnih področjih, prekernosti kot odklonu od doseženih pravic, možnostih, ki jih imata dve skupini na različnih koncih starostne lestvice: mladi in starejši, vlogi Inšpektorata za delo in delovnega sodišča.

Vabilo na posvet Kdo je delu ukradel čas

Nagovor predsednika DS na posvetu Kdo je delu ukradel čas

Copyright 2013, Vse pravice pridržane