Uradni obisk delegacije Državnega sveta v Kraljevini Maroko

Delegacija Državnega sveta Republike Slovenije pod vodstvom predsednika Mitje Bervarja se je med 23. in 26. oktobrom 2017 mudila na uradnem obisku v Kraljevini Maroko in sicer na povabilo predsednika Svetniške zbornice maroškega parlamenta Abdelhakima Benchamacha.

V delegaciji so poleg predsednika bili še državni svetnik mag. Stojan Binder, državni svetnik Rudi Matjašič, sekretar Državnega sveta Marjan Maučec, vodja kabineta predsednika Ariana Debeljak in svetovalka za pravna vprašanja Aldijana Ahmetović. Delegacijo Državnega sveta sta ves čas obiska spremljala Andrej Slapničar, veleposlanik, pristojen za Kraljevino Maroko s sedežem v Pariz in Anja Marija Arko prva sekretarka na Veleposlaništvu RS v Parizu.

Poleg srečanja z gostiteljem se je delegacija srečala še s predsednikom Predstavniške zbornice parlamenta Lahbibom El Malkijem, maroškim PV Saad Eddine El Otmanijem, z namestnico ministra za industrijo, državno sekretarko Rakiya Eddarhem ter namestnico ministra za zunanje zadeve, državno sekretarko Mounia Boucetta. Delegacija je obiskala pristanišče Tanger Med, kjer je delegacijo sprejel Mehdi Tazi Riffi, predsednik uprave Tanger Med Special Agency – TMSA, sedež regije Tanger-Tetouan-Al-Hoceima, kjer je delegacijo sprejel  predsednik regije, Ilyas El Omari in Regionalni investicijski center Tanger, kjer je delegacijo sprejel direktor Omarjem Chraibi. V Casablanci sta delegacijo sprejela častni konzul Said Noureddine Doukari in podpredsednica Generalne konfederacije maroških podjetij (CGEM) ga. Neila Mia Tazi.

Predsednik Državnega sveta je v vseh srečanjih pohvalil dobre odnose med državama in izpostavil potencial, ki ga imata državi za sodelovanje na gospodarskem področju predvsem prek sodelovanja med Luko Koper in pristaniščem Tanger Med. Prav tako pomembno pa bi lahko bilo sodelovanje na področju turizma in obnovljivih virov energije. V luči poglobljenega sodelovanja med državama na drugih področjih je bil podpisan tudi Sporazum o sodelovanju med Državnim svetom Republike Slovenije in Zbornico svetnikov maroškega parlamenta, ki bo prispeval k širjenju in krepitvi povezav med Republiko Slovenijo in Kraljevino Maroko na področju gospodarstva, trajnostnega razvoja, zaščite pravic iz dela, sociale, zdravstva, kmetijstva, obrti, izobraževanja, znanosti, kulture in športa. S strani delegacije Državnega sveta je bilo predlagano, da se v luči povečanja gospodarske menjave med državama Gospodarska zbornica Slovenije in Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije povežeta z Generalno konfederacijo maroških podjetij (CGEM) in drugimi pristojnimi agencijami za spodbujanje investicij v Maroku.

Sogovorniki so izpostavili, da bosta imeli pomembno vlogo pri poglabljanju odnosov med državama tudi načrtovano odprtje veleposlaništva RS v Rabatu in vzajemno odprtje veleposlaništva Maroka v Ljubljani.

V Rabatu si je delegacija ogledala tudi stavbo nekdanjega veleposlaništva SFRJ, ki je bila Sloveniji dodeljena v okviru Sporazuma o vprašanjih nasledstva leta 2012.

Copyright 2013, Vse pravice pridržane