Predsednik DS sprejel hrvaško veleposlanico v Sloveniji

Predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar je v četrtek, 13. februarja 2014, sprejel na predstavitveni obisk novoimenovano izredno in pooblaščeno veleposlanico Republike Hrvaške v Republiki Sloveniji Vesno Terzić.

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama razvejani in intenzivni na vseh ravneh in področjih. Gre za sosednji državi, ki sta članici EU in Nata.
Veleposlanica je poudarila, da je Slovenija najpomembnejša med sosednjimi državami Hrvaške. Potenciali za skupno sodelovanje so pogojeni s skupnimi interesi, ki izhajajo iz konteksta članstva obeh držav v EU. Dejala je, da bi lahko bili državi znotraj EU primer vzornega sodelovanja na vseh ravneh in vseh področjih. Državi veže tudi skupni interes glede aktualnih vprašanj v regiji. V zvezi s tem je poudarila, da je v skupnem interesu, da je regija čimbolj stabilna, demokratična in razvita.

Glede na to, da je hrvaški parlament enodomen, je veleposlanica izkazala interes po seznanitvi vloge, pristojnosti in načina delovanja Državnega sveta v slovenskem političnem sistemu.

Copyright 2013, Vse pravice pridržane