Novice

7. 12. 2017

Predsednik Državnega sveta Mitja Bervar se je 7. decembta 2017, na povabilo predsednika Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva Boža Dimnika udeležil slovesnosti ob 25-letnici delovanja društva.

Delo komisij

Poročila in mnenja komisij Državnega sveta Republike Slovenije.

Preberi več

Srečanje predsednikov odborov v okviru Konference odborov parlamentov Evropske unije za evropske zadeve (COSAC)

Atene, 25. - 27. januar 2014

Predsednik Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve dr. Janvit Golob se skupaj s predsednikom Odbora Drzavnega zbora za zadeve Evropske unije Jožefom Horvatom v Atenah udeležuje srečanja predsednikov odborov v okviru Konference odborov parlamentov Evropske unije za evropske zadeve (COSAC). Srečanje predsednikov odborov je pripravljalni sestanek za 51. plenarno zasedanje Konference odborov parlamentov EU za evropske zadeve, ki bo junija v Atenah.

Slovenščina

Novinarska konferenca Državnega sveta Republike Slovenije

Državni svet RS je v četrtek, 23. januarja, sklical novinarsko konferenco, na kateri je medije seznanil z dogajanjem na 14. redni seji dan pred tem, novinarji pa so lahko tudi prvič izvedeli nekaj več o pobudi, na podlagi katere bi Državni svet RS lahko bil v večji meri v pomoč Državnemu zboru RS pri sprejemanju kakovostnih zakonodajnih rešitev. Pobudo je DS RS pripravil na podlagi ustavnopravnega mnenja Inštituta za ustavno pravo in jo bo v začetku februarja predstavil poslanskim skupinam v Državnem zboru. Navzočim novinarjem jo je v imenu Inštituta za ustavno pravo predstavil dr.

Slovenščina

Predsednik Državnega sveta RS na predstavitvi olimpijske reprezentance

Predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar se je v sredo, 22. januarja, udeležil javne predstavitve olimpijske reprezentance Slovenije na Olimpijskih igrah 2014 v ruskem Sočiju. Dogodek je v Grand hotelu Union v Ljubljani pripravil Olimpijski komite Slovenije, poleg predsednika Državnega sveta pa so se ga udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Janko Veber in predsednica vlade Alenka Bratušek.

Slovenščina

14. seja Državnega sveta Republike Slovenije

Državni svet RS se je v sredo, 22. januarja, sestal na 14. redni seji. Začetka seje se je udeležil tudi grški veleposlanik v Sloveniji Atanasios Kalidopolus in državnim svetnikom predstavil prednostne naloge grškega predsedovanja Evropski uniji. Državni svet je nato razširil dnevni red na pobudo interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter obravnaval pobudo za sprejem zahteve za oceno ustavnosti Zakona o davku na nepremičnine. Državni svetniki so po razpravi sprejeli sklep, da DS na ustavnem sodišču vloži zahtevo za oceno ustavnosti omenjenega zakona.

Slovenščina

Sprememba volilnega sistema v DZ po volji državljanov

Med slovenskim prebivalstvom narašča nezadovoljstvo s sedanjim sistemom volitev v Državni zbor RS. Ljudje menijo, da imajo volivci premalo vpliva na to, kdo bo njihove interese v parlamentu zastopal, saj v veljavnem sistemu volitev o izvolitvi poslancev bolj kot državljani odločajo vrhovi strank.

Slovenščina

Predstavitev knjige dr. Ivana Kristana Osamosvajanje Slovenije - pogled iz Ljubljane in Beograda v Državnem svetu RS

Nekdanji predsednik Državnega sveta RS dr. Ivan Kristan je  v četrtek, 16. januarja, v dvorani Državnega sveta predstavil svojo knjižno novost z naslovom Osamosvajanje Slovenije - pogled iz Ljubljane in Beograda. Dr. Kristan je kot zaslužni profesor ustavnega prava kritičen spremljevalec našega političnega razvoja. V knjigi je predstavljen njegov pogled na osamosvajanje Slovenije, pri čemer avtor ugotavlja, da je ustavnopravni vidik osamosvajanja Slovenije, razprava o tem se je pričela v Sloveniji in nadaljevala pred Ustavnim sodiščem Jugoslavije, premalo znan.

Slovenščina

Na izboru Slovenke leta tudi predsednik DS Mitja Bervar

V ljubljanski Filharmoniji so po izboru bralk in bralcev revije Jana za Slovenko leta med dvanajstimi kandidatkami razglasili neustrašno in prodorno RTV dopisnico iz Primorske, Eugenijo Carl.

Prireditve se je poleg predsednice vlade, mag. Alenke Bratušek, udeležil tudi predsednik Državnega sveta Mitja Bervar.

Slovenščina

Predsednik Državnega sveta na slovesnosti v Dražgošah

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar se je v nedeljo, 12. januarja, udeležil 57. spominske prireditve Po stezah partizanske Jelovice, posvečene 72. obletnici dražgoške bitke.

Prireditev z zaključkom pri spomeniku v Dražgošah sta pripravila Organizacijski komite za prireditve Po stezah partizanske Jelovice ter ZB NOB Škofja Loka in Tržič.

Slovenščina

Strani

Copyright 2013, Vse pravice pridržane